Economics and Law Journal

Primary Language
: tr
  • Fuat Man
Syrians as “The Scapegoats” And “The Usual Suspects”

ABSTRACT

More than half of Syrian population has been displaced for the last five years due to the civil war. The large part of the displaced population has moved to out of Syria, especially to Turkey. According to the latest figures of Migration Management an institution affiliated to Republic of Turkey Ministry of Interior the number of Syriansunder the temporary protection is about three millions 2.748.367 . Of course such a huge population added to a country in a short period have a great potential for several problems. Thereby, many researches have been conducted about that mass population movement and these problems. Thispaper intends to analysethe approaches of host country’s people on Syrians under the concept of “scapegoat”. The paper starts with the explanation of the concept and then focuses on the tendency of accusation in the ideology of modernity and finally discusses the Syrians in Turkey in this regard. The main argument of the paper is that: there is not concrete reason in everyday discourse for accusing Syrians.
Keywords : Syrians in Turkey, scapegoat, modernity
“Günah Keçileri” ya da “Olağan Şüpheliler” Olarak Suriyeliler

ÖZ

Suriye’deki iç savaş nedeniyle son beş yılda ülke nüfusunun yarıdan fazlası yerinden olmuştur. Bu yer değiştirmelerin büyük bir kısmı ise başta Türkiye olmak üzere, ülke dışına olmuştur. Göç İdaresi’nin en son verilerine göre Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin sayısı üç milyona (2.748.367) yakındır. Bu denli kısa bir sürede bir ülke içine dâhil olan bu denli büyük bir nüfus neresinden bakılırsa bakılsın beraberinde sorunlar da doğurmaya adaydır. Nitekim bu büyük nüfus hareketi ile ilgili son iki yılda birçok bilimsel araştırma yapılmış ve bahsedilen bu sorunlar ele alınmıştır. Bu çalışma ise ev sahibi ülkedekilerin, Türkiye’ye gelmiş olan Suriyelilere yönelik yaklaşımlarını “günah keçisi” kavramı etrafında ele alma niyetindedir. Çalışma bu kavramın kökenini açıklamakla başlamakta, daha sonra başkalarını suçlama eğiliminin modernliğin ideolojisi içindeki yerine odaklanmakta ve nihayet bu çerçevede Türkiye’deki Suriyelileri ele almaktadır. Çalışmanın temel iddiası, gündelik söylemde mevcut bulunan Suriyelileri suçlama eğiliminin somut gerekçelerinin bulunmadığına yöneliktir.
Anahtar Kelimeler : ÖZTürkiye’deki Suriyeliler, günah keçisi, modernlik

Cite This Article

APA
MAN, F., & . ( 2016). Syrians as “The Scapegoats” And “The Usual Suspects”. Çalışma ve Toplum, 3(50), 1147-1170. https://doi.org/