Yayın Etiği Politikaları
Çalışma ve Toplum dergisi, COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından yayın etiğine ilişkin geliştirilen rehberlerde yer alan önerileri ve ilkeleri uygulamayı kabul etmektedir. Dergiye gönderilecek yazılarda bu ilkelere uyulması zorunludur.
İlgili rehberlerin listesi için bakınız:
https://publicationethics.org/guidance/Guidelines
Açık Erişim Politikası
Çalışma ve Toplum Dergisi, açık erişim uygulamalarında The Committee on Publication Ethics (COPE), the Directory of Open Access Journals (DOAJ), the Open Access Scholarly Publishing Association (OASPA), and the World Association of Medical Editors (WAME) tarafından ortak geliştirilen “Bilimsel Yayıncılıkta Açıklık İlkeleri ve En İyi Uygulamalar” rehberinde önerileri ve ilkeleri uygulamayı kabul etmektedir.
Açık erişim rehberinin tam metni için bakınız:
Fiyat, Telif ve Ödemeler Hakkında Politikalar
Okurlar, Çalışma ve Toplum dergisinin arşivine, web sitesinde yayımlanan makale tam metinlerine ve derginin basılı nüshasına erişim için herhangi bir bedel ödemezler. Dergi CC BY-NC-SA 4.0 DEED Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International açık erişim kurallarını esas almaktadır:
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Çalışma ve Toplum dergisi, yazarlara telif ödemesinde bulunmaz. Yazarlar, yayın yönetmenine yayınlanması için makale göndermeleri ile birlikte telif haklarını bedelsiz olarak dergiye devrettikleri kabul eder. Dergi gönderilen yazıları derginin elektronik ve basılı versiyonlarında kullanabilir.
Çalışma ve Toplum dergisine yazı gönderen ve yayınlatan yazarlar, hiçbir aşamada ve hiçbir koşulda herhangi bir ad altında dergiye ödeme yapmazlar.
Geri Çekme Politikası
Çalışma ve Toplum dergisi, geri çekme, düzeltme veya endişelerini belirtmede COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından geliştirilen “Geri Çekme” rehberinde yer alan önerileri ve ilkeleri uygulamayı kabul etmektedir.
Geri çekme rehberinin tam metni için bakınız:
https://publicationethics.org/sites/default/files/retraction-guidelines-cope.pdf
Arşiv Politikası
Çalışma ve Toplum dergisinin tüm sayıları ve makaleleri kendi www.calismatoplum.org sitesinde arşivlenmekte ve erişime açık bulundurulmaktadır.
Çalışma ve Toplum dergisi aynı zamanda TÜBİTAK bünyesinde sunulan bir hizmet olan DERGİPARK sitesinde ve https://dergipark.org.tr/tr/pub/ct adresinde tüm sayıları ve makaleleri birlikte yer almaktadır. Dergide yer alan bilimsel makalelerin DOI numaraları Dergipark sistemi tarafından sağlanmaktadır.
Çalışma ve Toplum bilimsel yazı koşulları ile ilgili en yeni standartları uygulamaya çalışmaktadır. Bu nedenle zaman için yazı koşullarında değişiklikler olmaktadır. Sonuç olarak derginin eski sayılarında yazı koşulları konusunda farklılıklar olabilmektedir. Örneğin İngilizce başlık ve özet ile genişletilmiş özet eski sayılarda yazı koşulları arasında yer almıyordu. Ayrıca DOI numarası uygulaması da 73. sayıdan itibaren başlamıştır. Dergi arşivindeki makaleler yayımlandıkları tarihteki özgün halleriyle yer almaktadır.
Benzerlik Raporu
Yazar, makale metni ile birlikte kaynakça hariç tutulmuş www.turnitin.com veya www.intihal.net üzerinden alınan raporu yayın yönetmenine göndermek zorundadır. Bu raporda benzerlik oranı en fazla yüzde 20 olmalıdır. Bunun üzerinde orana sahip olan veya yazarca benzerlik raporu gönderilmeyen makaleler değerlendirme sürecine alınmaz ve geri çevrilir.
Benzerlik raporunun üretilmesinden ve içeriğinden bütünüyle yazar sorumludur. Yüzde 20 oranı üzerinde olan benzerliğin, makalenin konusu veya makalede kullanılan yöntem ve teknikler gibi istisnai nedenlerden zorunlu olarak kaynaklandığının belirtildiği durumlarda alan editörleri, yazarın bu konudaki gerekçelerini değerlendirerek makalenin hakem sürecine sunulup sunulmayacağı hakkında son kararı verir.
Makale Değerlendirme Süreci
Çalışma ve Toplum hakemli bilimsel bir dergidir. Dergide çift taraflı kör hakem sistemi uygulanır. Dergiye gönderilen yazılar ilk olarak yayın yönetmeni tarafından sonra yazar bilgileri gizlenerek alan editörlerince derginin yayın kapsamına uygunluk, bilimsel etik, anlatım ve yazım kuralları yönünden incelenir. Uygun bulunmayan yazıların yazarlarına bu durum yayın yönetmeni tarafından e-posta ile bildirilir.
Alan editörleri tarafından yapılan inceleme sonucunda dergiye uygun bulunan yazılar, Yayın Kuruluna sunularak alanında bilimsel çalışmaları ile tanınmış iki hakeme ayrı ayrı gönderilir. Hakemler, makale değerlendirme formunu esas olarak yazıyı değerlendirir ve “düzeltilmeksizin yayınlanır”, “düzeltilerek yayınlanır” veya “yayınlanmaya uygun değildir” sonuçlarından birisine karar verir. Hakem raporları doğrultusunda yazarlardan, yazılarında bazı düzeltmeler yapmaları istenebilir. Hakem raporları alan editörleri tarafından değerlendirilerek tereddüt durumunda yeni bir hakem atanması ve yayın kurulunun görüşüne sunulması gibi seçeneklere başvurulabilir Yazının yayımlanması konusunda son karar Yayın Kuruluna veya yayın yönetmenine aittir. Yayın Kurulunun ve/veya yayın yönetmeninin kararına ilişkin bilgi ve hakem değerlendirmeleri yayın yönetmeni tarafından yazarın e-postasına gönderilir.
Makale değerlendirme sürecinin tüm aşamaları yayın yönetmeni tarafından yazar ve hakemlerin gizliliği esas alınarak yürütülür.
Hakemlerin raporları dergi arşivlerinde beş yıl süre ile tutulur. Belirtilmemiş hususlar için dergi sekretaryası aranabilir.
Özel Durum Kuralları
Editörler ve Yayın Yönetmeninin Makaleleri
Alan editörlerinin yazar olduğu ve yayınlanmak üzere dergiye gönderilen makalelerin editoryal ve hakem süreci yazar olan alan editörü bütünüyle sürecin dışında tutularak Yayın Yönetmeni tarafından tüm aşamaları körlük esasında yürütülür.
Yayın yönetmeni makale yayınlatmak isterse unvanı Profesör Doktor olan alan editörlerinden veya Yayın Kurulu üyelerinden kıdemli olanlardan biri tarafından tüm aşamaları körlük esasında yürütülür.
Özel temalı sayılarda o sayı için yayın kurulu veya editörlük görevi yapanlar o sayıda makale yayınlatmak istiyorlarsa alan editörlerinin ve yayın yönetmenin makale yayınlatmasına ilişkin yukarıdaki kurallara tabidir.
Özel Tema Sayılarına İlişkin Kurallar
Özel bir tema etrafında çıkarılacak sayıların konusu ve varsa özel tema editörünün kim olacağına ilişkin öneri Yayın Yönetmeni tarafından Alan Editörlerinin görüşü alındıktan sonra Yayın Kuruluna sunulur. Yayın Yönetmeni gelen görüşler doğrultusunda karara varır. Özel temalı sayılarda editörlük ve hakem süreci derginin değerlendirme süreci kurallarına uygun yürütülür.
Sayının tamamı belirlenmiş özel temaya ayrılabileceği gibi tema dışında kalan makaleler de o sayıda özel tema kısmı dışında ayrı olarak yayınlanabilir.
Özel temalı sayıların makaleleri yazarlardan davet usulü toplanabileceği gibi dergi sayılarında önceden kamuoyuna açık çağrı yapılarak toplanabilir. Her iki yöntem bir arada uygulanabilir.