Dergiye Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılar yollanabilir.
Gönderilen yazıların daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olması ya da yayın için değerlendirme aşamasında olmaması gerekir.
Gönderilen yazılar nicel veya nitel bir alan araştırmasına dayalı ise yazı ile birlikte ilgili etik kurul raporu mutlaka dergiye iletilmelidir. Etik kurul raporu olmayan yazılar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Yazı ile birlikte Yayın Politikaları sayfasında ayrıntıları yer alan benzerlik raporu da dergiye iletilmelidir.
Yazının sonunda aşağıda ayrıntıları yer alanlar beyanlar mutlaka yer almalıdır.
Yayımlanan yazıların her türlü sorumluluğu yazar(lar)ına aittir.
Çevirilerin yayımlanmasına editoryal değerlendirme süreci sonucunda karar verilir.
Dergiye gönderilecek yazılar (.docx) formatında dosya olarak yayın yönetmeninin veya derginin e-posta adresine gönderilmelidir. Fiziki yazı yollanmamalıdır.
Dergiye gönderilen yazılar “bir buçuk aralıklı” ve “Times New Roman” yazı karakteriyle “12 punto” olarak hazırlanmalıdır.
Yazının başlığı mutlaka Türkçe ve İngilizce olarak iki ayrı dilde hazırlanmalıdır.
Yazıların kaynakça ile birlikte 10 bin sözcüğü geçmemesi tercih edilir. Makalelerin 150 – 200 sözcük aralığında İngilizce ve Türkçe özetleri ile anahtar sözcükler de yazıda yer almalıdır. Özette, araştırmanın kapsamı ve amacı belirtilmeli, kullanılan yöntem tanımlanmalı ve ulaşılan sonuçlar kısaca verilmelidir. Ayrıca yazıda 750-800 kelime civarında bir geniş İngilizce özet (extended summary) yer almalıdır. İngilizce makalelerde Türkçe genişletilmiş özet yer almalıdır.
Yazar ismi ya da isimleri yazının ilk metin sayfasında değil, yazıya iliştirilecek kapak sayfasında yer almalıdır. Bu kapak sayfasında, yazar isimleri dışında Türkçe ve İngilizce olarak metin başlığı, yazar veya yazarların adresi, telefon numarası ile e-posta adresi yer almalıdır. Bu kapak sayfasında yazarın veya yazarların ORCID numarasının da bulunması gerekmektedir. Gönderilen yazının birden çok yazarı olması durumunda Yayın Yönetmenin iletişimde bulunacağı yazar bilgisi bu kapak sayfasında belirtilmelidir.
Yazının sonunda (kaynaklardan önce) bilimsel yayın kural ve etik ilkeleri göz önünde bulundurularak aşağıdaki beyanlara yer verilmelidir:
Kaynak gösterme formatı APA ölçütlerine uygun olmalıdır. Aşağıda bazı örneklere yer verilmiştir. Tereddüt halinde ve belirtilmeyen hususlarda APA son sürümüne ve ayrıca editoryal sekretaryaya başvurulabilir.
Ana metindeki tüm göndermeler metin içi dipnot sistemi ile belirtilir. Metinde uygun yerde parantez açılarak, yazarın veya yazarların soyadı, yayın tarihi ve alıntılanan sayfa numarası belirtilir. Aynı kaynaklara metinde tekrar gönderme yapılırsa yine aynı yöntem uygulanır, a.g.e., a.g.m. gibi kısaltmalar kullanılmamalıdır. Örnek: (Timur, 2000: 89)
Alıntılanan yazarın adı, metinde geçiyorsa, parantez içinde yazarın adını tekrar etmeye gerek yoktur. Örnek: Boratav (2018) 1930-1939 yılları arasındaki dönemi koruma-devletçi sanayileşme olarak ifade etmektedir (ss. 63-88).
Gönderme yapılan kaynak iki yazarlı ise, her iki yazarın da soyadları kullanılmalıdır. Örnek: (Özkaplan ve Lordoğlu, 2018, 112)
Yazarlar ikiden fazlaysa ilk yazarın soyadından sonra vd. ibaresi kullanılmalıdır. Örnek: (Makal vd., 2023)
Gönderme yapılan kaynaklar birden fazlaysa, göndermeler noktalı virgülle ayrılmalıdır. Örnek: (Timur, 2000: 89; Boratav, 2018, 55)
Metin içinde yer alması uygun görülmeyen açıklamalar için sayfa altı dipnot yöntemi kullanılmalıdır. Bu dipnot içinde yapılacak göndermelerde de yukarıdaki yöntem uygulanmalıdır.
Kaynaklarda, sadece yazıda gönderme yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik sıralama izlenmelidir.
Bir yazarın birden çok çalışması kaynakçada yer alacaksa yayın tarihine göre eskiden yeniye doğru bir sıralama yapılmalıdır. Aynı yılda yapılan çalışmalar için 2024a, 2024b, 2024c şeklinde ibareler kullanılmalıdır ve bunlar metin içinde yapılan göndermelerde de aynı olmalıdır.
Kitap Örneği: Boratav, K. (2018). Türkiye iktisat tarihi 1908-2015 (23. Baskı). Ankara: İmge Kitabevi.
Çeviri Kitap Örneği: Gellner, E. (1992) Uluslar ve Ulusçuluk (çev. B. Behar-G. Özdoğan), İstanbul: İnsan Yayınları.
Derleme Kitapta Makale Örneği: Georgeon, F. (2000) “Osmanlı İmparatorluğu’nda Gülmek mi?”, Feneglio, I. Ve e Georgeon, F. (der.) Doğu’da Mizah (çev. A. Berktay) içinde, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 28-45.
Dergide Makale Makal, A., Kahraman Ersöz, Ö., Yücel, O. Ü. (2023). Türkiye’de sendikalar ve sanat: Açmazlar ve olanaklar. Çalışma ve Toplum, 4(79), 3015-3048. https://doi.org/10.54752/ct.1364588
Bildiri Örneği: Omdan, A. E. (2003), “Karşılaştırmalı Ekonomi-Politik: Meksika’da Popülizm ve Türkiye’de Devletçilik”, 8.Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi, 3-5 Aralık, Ankara.
Yayıncı Adresi : Birleşik Metal-İş Sendikası
Tünel Yolu Cad. No:2 Bostancı,
Kadıköy İstanbul 34744 Türkiye
Yayıncı Tel: +90 (216) 380 85 90
Yayıncı Eposta: calismatoplum@birlesikmetal.org
Editoryal Eposta : dergicalismavetoplum@gmail.com
Copyright ©: 2024 Çalışma ve Toplum. Tasarım ve Teknik Hazırlık: Çalışma ve Toplum Editoryal Sekreteryası ve Birleşik Metal-İş Sendikası Basın Yayın Dairesi