Ekonomi ve Hukuk Dergisi

dergi kapak
73
-2022-

Makalenin Dili

: TR

  • Aslıcan Kalfa Topateş
  • Hakan Topateş
  • Erkan Kıdak
Güçlendirme ve Toplumsal Cinsiyet Rolleri İkileminde Kadın Girişimciliği

ÖZ

1970’li yıllardan itibaren sosyal refah devleti uygulamalarının terk edilmesi ve işçi-işveren-devlet arasındaki konsensüsün ekonomi-politik olarak dönüşmesiyle birlikte yoksulluk ve işsizlik oranlarında ciddi artışlar yaşanmıştır. Akışkan küresel sermayeye ucuz işgücü sağlayan neoliberal politikalar, emeğin feminizasyonuna ve kadın yoksulluğunun derinleşmesine yol açmıştır. Bu kaotik çerçevede kadınların karşı karşıya kaldıkları ekonomik ve sosyal sorunlara yönelik farklı kalkınma yaklaşımları ortaya çıkmıştır. Kadınların girişimci statüsünde istihdama dâhil olmasına yönelik geliştirilen ulusal ve uluslararası düzeydeki programlarda güçlendirme yaklaşımı ön planda yer almaya başlamıştır. Bu noktada güçlendirme yaklaşımı ile girişimcilik olgusu arasında bir kesişimsellik oluşmuştur. Öte yandan ataerkil kapitalist sisteme içkin olan toplumsal cinsiyet rolleri çerçevesinde eril bir anlam atfedilen girişimcilik, kadın yoksulluğunun önlenmesinde bir sosyal politika aracı olarak görülmüştür. Ancak kadınların piyasalardan kaynaklanan risklere karşı sorumluluk alarak kendi hesabına çalışmaları veya işveren olabilmeleri, bütünsel ve kapsayıcı bir sosyal politika uygulamasından ziyade bireysel/geçici/tikel bir çözüm niteliğinde görülebilir. Güçlendirme olgusu bağlamında bu çözümler kadınları bireysel düzeyde özgürleştirebilse de ataerkil kapitalizmin yapısal koşullarının yeniden üretiminin engellenmesi mümkün görünmemektedir. Oysakikadınların toplumsal özgürleşmesi, sosyal refah devleti uygulamalarıyla toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinin bütünleşeceği bir sosyal politika yaklaşımı üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu çalışmanın amacı da, emek sürecinde toplumsal cinsiyet, güçlendirme ve girişimcilik ilişkiselliğini ilgili literatürden hareketle kesişimsel bir perspektifle analiz etmektir.
Anahtar Kelimeler : Kadın yoksulluğu, güçlendirme yaklaşımı, toplumsal cinsiyet, kadın girişimciliği, kalkınma
Women's Entrepreneurship in the Dilemma of Empowerment and Gender Roles

ABSTRACT

Poverty and unemployment rates have dramatically increased by abandoning the social welfare state practices and transforming the consensus between employers, workers, and the state as a political economy since the 1970s. The neoliberal politics that provide cheap labor to liquid global capital has caused feminization of labor and deepening women’s poverty. In this chaotic context, differentiating development approaches have emerged related to economic and social problems confronted by women. The empowerment approach has become prominent in national and international programs for women to generate employment as entrepreneurs. At this point, an intersectional sphere has emerged between the empowerment approach and the fact of entrepreneurship. On the other hand, entrepreneurship, which is attributed a masculine meaning within the framework of gender roles inherent in the patriarchal capitalist system, has been seen as a social policy tool in the prevention of women’s poverty. However, the fact that women are working as self-employed or becoming employers by taking on responsibility against risks resulted from markets can be seen as an individual/temporary/particular solution rather than holistic and inclusive social policy practices. In the context of the empowerment approach, even if these solutions can liberate women at the individual level, it does not seem possible to prevent the reproduction of the structural conditions of patriarchal capitalism. Thus, women’s social emancipation can be realized by using the social policy approach integrating the perspective of gender equality and practices of the social welfare state. The aim of this research, in which the literature review method is used, is to analyze the relationality of gender, empowerment, and entrepreneurship in the labor process through an intersectional perspective.
Keywords : Women’s poverty, empowerment approach, gender, women entrepreneurship, development

Kaynak Göster

APA
KALFA TOPATEŞ, A., & TOPATEŞ, H., & KIDAK, E., & . ( 2022). Güçlendirme ve Toplumsal Cinsiyet Rolleri İkileminde Kadın Girişimciliği. Çalışma ve Toplum, 2(73), 1043-1074. https://doi.org/10.54752/ct.1061145